Уникална високотехнологична лаборатория в България

29.04.2015 

София, 29 април 2015 г. -  Днес г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България и г-н Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард България, откриха уникална по рода си технологична лаборатория в България. В церемонията участваха и г-н Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и г-жа Марси Рийс, посланик на Съединените щати в страната ни.


Откриването на лабораторията е най-голямата инвестиция от този вид в Европа на американската компания.

 

Български академични институции като Технически университет - София, Софийски университет „Св. Климент Охридски", Нов български университет и Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение на студенти и развитие на свои проекти. По този начин Хюлет-Пакард осигурява на българските студенти и ученици достъп до най-новите световни технологии и възможност  да се развиват като специалисти.

 

Изграждана в продължение на повече от две години и на стойност над 10 милиона лева, лабораторията на Хюлет-Пакард e предназначена за симулиране на технологични и бизнес процеси и професионално усъвършенстване на експертите на компанията в България.

 

„Радвам се, че успяхме да осъществим този сложен проект. Признателен съм на екипа от български специалисти, благодарение на които от този момент българското образование ще може да използва най-високи технологични ресурси. Днес ние предоставяме най-новите технологии на ИТ специалистите в страната, за да черпят нови познания и да продължат да бъдат начело на иновациите в света.", каза Теодор Хампарцумян, директор „Глобални отдалечени услуги" в Хюлет-Пакард.

 

„Тази инвестиция е поредният израз на доверието на Хюлет-Пакард към България. Можем да се гордеем, че със създаването на центъра за обслужване на клиенти преди почти 10 години, ние сме пионерът на една водеща в момента в страната ни индустрия. От тогава ние не само открихме над 6 000 работни места, но и инвестирахме в изключителни технологични решения в България, каквато е и лабораторията открита днес.", заяви г-н Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард за България.

 

Изграждането на технологичната лаборатория на Хюлет-Пакард започва през 2012 г. на територията на Бизнес Парк София. Тя е разположена на площ от 300 м2 с окабеляване от 100 км и капацитет от 3600 машини.

 

За HP

HP създава нови възможности технологиите да имат значително въздействие върху бизнеса, правителствата и обществото. Най-голямата технологична компания в света предлага портфолио, което включва принтери, персонални компютри, софтуер, услуги и инфраструктура, за да разреши проблемите на клиентите си. Повече информация за HP (NYSE: HPQ) можете да намерите на www.hp.com/bg

 

 

 

Ивайло Борисов
Управляващ директор
Тел: +359 2 805 71 58
Моб: +359 887 40 83 86
i.borisov@ardencyconsulting.com
 
Copyright ©2012 Ardency Consulting. All rights reserved.